Auteur: DP6
Ontwerp: Jaunsolo Communications
ISBN: 978-90-829676-5-4
Een jaarboek als catalogus van de tentoonstelling DP6 25. Reflecties. In het bassin van RADIUS weerspiegelden diverse video-installaties de beleving in ons werk, prachtig in beeld gebracht door Onur Can Tepe. We kijken terug op wat we in 25 jaar gemaakt hebben en dromen over wat er nog komen gaat.
Mail voor een fysiek exemplaar naar: info@dp6.nl
De transitie naar een circulaire toekomst vraagt denkvermogen, tijd en aandacht, ontwerpkracht, samenwerking en doorzettingsvermogen. Het verhaal van het nieuwe laten aansluiten op de oude verhalen, waarbij het bestaande wordt gerespecteerd en het nieuwe een kans krijgt. Samen vormen ze onze nieuwe duurzame toekomst.
In dat wat wij creëren, zoeken we naar hoogwaardigheid, naar meerwaarde en toekomstwaarde. Het destilleren wat van waarde is brengt focus én biedt kansen.
Door het leggen van verbanden en het creëren van verbindingen krijgen fysieke plekken betekenis. Het zou zomaar kunnen dat je je ‘geaard’ en thuis voelt op zo’n plek, zonder dat je precies weet waarom.
Kerngedachte in de architectuur van DP6 is dat de ruimte waarin je je bevindt invloed heeft op je gevoel, je psyche. De bewuste aandacht voor de zintuiglijke beleving zorgt voor verwondering en inspiratie.
Betrokkenheid als ambitie. Een ontwerphouding die heeft bewezen een stevig fundament te zijn voor een opmerkelijke continuïteit in een zeer gevarieerd oeuvre. Ter ere van het twintig-jarige jubileum publiceerde DP6 een dubbeldik jaarboek met een selectie van twintig ontwerpen uit het tweede decennium.
In het najaar van 1999 verlieten Chris de Weijer en Robert Alewijnse Mecanoo Architecten om hun eigen bureau te beginnen. Ze noemden het DP6 architectuurstudio. In de tien jaar die sindsdien zijn verstreken is een rijk en veelzijdig oeuvre opgebouwd. Uit dat oeuvre worden in DP6. Tien Jaar Architectuur de achttien projecten die het meest tot de verbeelding spreken gepresenteerd. Van de glazen torens van het Walterboscomplex in Apeldoorn tot het archetypische houten woonhuis in Driebergen, en van de opvallende rode megabioscoop in een geluidswal bij Ede tot de bruggen voor het Zuiderpark in Rotterdam.
Naast een uitgebreide documentatie van de projecten geeft het boek inzicht in de manier waarop DP6 opgaven tegemoet treedt. Ontwerpen komen vaak in twee fasen tot stand. Na een rationele analyse volgt een meer intuïtief proces, waarin de nadruk ligt op het associatieve.