Texel krijgt aan de rand van het centrum van Den Burg een nieuw sociaal cultureel hart, het Thijssehuis. Kunstenschool Artex, KopGroep Bibliotheken, jongerenorganisatie Y4E en Radio Texel geloven in synergie van een gezamenlijk, inspirerend onderkomen en kozen DP6 architectuurstudio uit om het te ontwerpen. Het gebouw met de drie houten kappen ademt de sfeer van het eiland: in de open en verwelkomende uitstraling, in de verbindende werking van het gebouw, maar ook in het gebruik van natuurlijke materialen en zachte, ‘door de zon verbleekte’ kleuren.
Thijssehuis geeft expressie aan Texelse identiteit en cultuur
Het nieuwe cultuurcentrum draagt de naam van schrijver, onderwijzer en natuurbeschermer: Jac. P. Thijsse. Als basisschooldirecteur werkte hij begin 20e eeuw een periode op Texel en verloor zijn hart aan het eiland. In het ontwerp van het nieuwe cultuurcentrum wordt expressie gegeven aan de identiteit en de cultuur van de Texelaars. De sterke mate van verbondenheid met elkaar, de rijkdom aan natuur en cultuurlandschappen, de rust en de ruimte, het ondernemerschap. Er is rekening gehouden met strikte bestemmingsplan-eisen. Zo moesten de daken een hellingshoek hebben van tussen de 30 en 60 graden, en een maximale goot- c.q. bouwhoogte hebben van 6 en 9 meter.
Zilver vergrijzende houten bovenbouw op licht gepigmenteerde plint
DP6 ontwierp een eenduidig, compact gebouw met drie houten kappen boven een lichtroze plint. Deze plint vormt het basement, stevig, maar in kleur ook zacht als het strand, van licht gepigmenteerd beton, als door de zon verbleekt. De bovenbouw van zilver vergrijzend hout toont door de latten als een ononderbroken volume. 's Avonds verandert het beeld: het hoge atrium wordt leesbaar en spannende vormen tekenen zich af aan de kopse zijden.
Drie houten kappen doorsneden door lichtstraten
De drie kappen worden doorsneden door twee lichtstraten over de gehele lengte van het gebouw. Doordat de plattegrond niet een driedeling, maar een tweedeling heeft krijgt elke ruimte anderhalve kap. Hierdoor ontstaat er een grote ruimtelijkheid en lichtheid. De kappen rusten op een traditionele houten constructie die de binnenwereld een vriendelijke, schuurachtige uitstraling geeft.
Buitenpodia en grote mate van transparantie verbinden binnen met buiten
Het Thijssehuis is ontworpen op een bijzonder groene plek aan de rand van het centrum van Den Burg. De transparante hoofdentree komt aan de straatzijde, hier zijn de uitnodigende bibliotheek en de expositieruimten goed zichtbaar voor voorbijgangers. Ook kijk je hier dwars door het gebouw naar het achterliggende park. Aan deze parkzijde zijn de multifunctionele zaal en de jeugdsoos voorzien met aan de kopse kant de danszaal met uitzicht over de vijver.
Van binnen is er vanuit alle ruimten een sterke verbinding met buiten; door de transparantie in de plint, door de opengewerkte bovenbouw, door de daklichten en door de twee podia die multifunctioneel als buitenpodium gebruikt kunnen worden.
Ontworpen op de elementen
Op Texel vind je nog schapenboeten, kleine schuren waarin hooi en voer voor de schapen werden opgeslagen. De grote kap op een stevig basement, strategisch met de rug naar de wind gekeerd vormde de inspiratie voor de hoofdvorm van het cultuurcentrum maar ook voor de oriëntatie ten opzichte van de elementen. Waar de schapenboet de zuidwestenwind moet trotseren, zijn de kappen van het Thijssehuis op de zon georiënteerd, om zoveel mogelijk zonne-energie te vangen. Grote luifels reageren op de stand van de zon, zorgen voor beschutting en maximeren het zicht van buiten naar binnen.
Synergie en verbinding in ruimtelijke binnenwereld
Het hout is duidelijk de visuele drager die eenheid brengt in de binnenwereld van het Thijssehuis. Warm en intiem, maar ook ruimtelijk en licht door het principe van de ‘anderhalve kap’ met de lichtstraat. Er zijn verschillende sferen, van rumoer naar rust, passend bij de diversiteit aan activiteiten die aangeboden worden en waar gebruikers alleen of samen een plek kunnen vinden. De verschillende ruimtes lopen op strategische plaatsen in elkaar over. Juist in de verbindingen tussen de organisaties en activiteiten ontstaan nieuwe kansen voor interactie en innovatie.
Bij binnenkomst in de foyer met tentoonstellingsruimte en bar kijk je uit over de bibliotheektrap en vanaf daar naar de werkomgeving en de lees- en studieruimte van de bibliotheek op de verdieping. De jeugdsoos van Y4E en de multifunctionele- en danszaal worden ook vanaf hier ontsloten, maar bevinden zich in de anderhalve kap aan de parkzijde. Tussen de twee anderhalve kappen, in de ‘ruggengraat’ zijn de voorzieningen van het gebouw, zoals garderobe en installaties geclusterd. Op de verdieping zijn naast de studieruimtes van de bibliotheek en de kantoren, de cursusruimtes van Artex gesitueerd, knus onder de houten spanten, maar door veel glas en een open verbinding met het atrium toch sterk verbonden met de rest van het gebouw.
Nieuwbouw sociaal cultureel huis met kunstenschool, bibliotheek, jeugdsoos en radiostation