The Natural Pavilion is een bijna 100% biobased, circulair inspiratiepaviljoen dat volledig demontabel is en op een andere plek in een andere configuratie weer kan worden opgebouwd.
Het Rijksoverheidspaviljoen is binnen een jaar ontworpen en uitgevoerd voor de Floriade Expo 2022 en staat in het teken van de ruimtelijke opgave in Nederland; de energie- en grondstoffentransitie, het oplossen van het woningtekort, verduurzaming van de landbouw, herstel van de biodiversiteit en klimaatadaptatie.
The Natural Pavilion is een toonbeeld van innovatief biobased bouwen en draagt bij aan de verspreiding en opschaling van biobased oplossingen.
Eenvoudig maar ingenieus bouwconcept
Het bouwconcept is eenvoudig maar ingenieus en bestaat uit twee hoofdelementen:
Remontabel
Door de droge verbindingen kan het paviljoen geheel worden gedemonteerd en weer in een andere configuratie worden opgebouwd. Na de Floriade zal het in verschillende Nederlandse natuurgebieden dienst doen als expositieruimte en filmtheater. Na 2025 zal het onderdeel worden van de FlevoCampus.
Minimale installaties
Het compacte paviljoen is zo geoptimaliseerd dat er nauwelijks installaties nodig zijn voor een aangenaam klimaat. De houten zonweringslamellen zijn parametrisch ontworpen op een optimaal evenwicht tussen zoninstraling en temperatuur. Elke gevel is daardoor uniek. De automatisch aangestuurde glazen lamellen in de gevel en de ramen in het dak zorgen voor natuurlijke thermiek en daarmee verkoeling. Door de houten sheddaken komt zacht noorderlicht tot beneden in het atrium en is minimaal kunstlicht nodig.
95% biobased materialen
Nagenoeg alle materialen in het paviljoen zijn biobased en hernieuwbaar. Naast het Hollandse hout van de constructie en de houten (CLT) vloeren en trappen, zijn alle binnenwanden gemaakt van (rest-)materialen uit de land- en tuinbouw als stro, vlas, paprikastengels en spinaziezaad. Het glas is hergebruikt uit een overheidsgebouw in Den Haag.
Natuurinclusief en klimaatadaptief
In het paviljoen wordt getoond hoe flora en fauna kan worden ingebed in de gebouwde omgeving, de biodiversiteit in de stad kan worden verbeterd en gebouwen kunnen bijdragen aan de hemelwateropvang en verkoeling in steden. Met fruitbomen en wadi’s rondom, horizontale en verticale buffering van hemelwater, nestvoorzieningen, en voedselvoorziening en beplanting op gebruiksdaken die zijn verweven in het gebouw wordt getoond hoe gebouwen kunnen bijdragen aan natuurinclusiviteit en klimaatadaptatie.
Milieu-impact minimaal
De milieu-impact van het paviljoen is minimaal door de biobased en circulaire materialen, het minimaliseren van materiaalgebruik, een lichte, houten paalfundering en integratie van groen in het gebouw. Het raamwerk en de wandelementen zijn ‘plug and play’ gefabriceerd in de werkplaats, waardoor de CO2-emissie zeer laag is.
Het paviljoen laat zien dat op industriële schaal in hoog tempo circulaire, biobased en energieneutrale woningen, scholen en kantoren kunnen worden ontwikkeld met toepassing van allerlei vormen van groen.