In de jaren ‘50 werd diep in de dichte jungle van Papoea-Nieuw-Guinea door een Nieuw-Zeelandse dokter een klein ziekenhuis gebouwd, Kapuna Hospital, waardoor circa 30.000 mensen uit de verre omtrek toegang tot professionele gezondheidszorg kregen. Het in de loop der jaren uitgebreide ziekenhuis wordt tegenwoordig bemand door twee artsen en een toegewijde staf van verpleegkundigen en gezondheidsmedewerkers. Er zijn vijf afdelingen: een kraam-, kinder-, volwassenen- en tuberculoses afdeling en een polikliniek inclusief Eerste Hulp. Daarnaast zijn er in het ziekenhuis twee operatiekamers met IC, een prenatale afdeling waar zwangere vrouwen hun bevalling afwachten en een laboratorium. Omdat het ziekenhuis soms op zes dagen reizen over de Kawi rivier ligt zijn er voor de familieleden die met de patiënt meereizen ook andere faciliteiten op het ziekenhuisterrein zoals keukens en een markt.
Na 70 jaar was het ziekenhuis zeer verouderd, ook kende het weinig privacy en had slechte hygiëne. DP6 medewerker Ruben Aalbersberg ontwierp in 2017 met de medische staf een vernieuwingsplan voor Kapuna Hospital waarbij er een front- en een backoffice met veranda werd gecreëerd zodat de noodzakelijke privacy en hygiëne konden worden gewaarborgd. De operatiekamers, nurses en bevallingkamers liggen in het centrum van het complex, aan elkaar verbonden via de backoffice omloop. De bestaande gebouwen werden één voor één vervangen door nieuwbouw terwijl het ziekenhuis ondertussen in gebruik bleef. Nieuw zijn - naast de back- en frontoffice veranda - een aparte kraamafdeling, apotheek en een aantal privékamers. Alleen het allereerste gebouw uit 1949, waarin nu de patiëntenadministratie en polikliniek zijn gevestigd, is gerestaureerd. Dit was namelijk van hoge kwaliteit Kwila hout gemaakt, in tegenstelling tot de andere gebouwen.
De nieuwbouw is geïnspireerd op dit oorspronkelijke gebouwtje uit 1949, met houten spanten van sterk en duurzaam Kwila hout, een golfplaten overstekende kap, veel daglicht en volop natuurlijke ventilatie. Zonnepanelen voorzien in de energievraag van het gehele ziekenhuis, waarmee het dus energieneutraal is.
Mede dankzij een Australisch fonds kon de bouw worden gefinancierd en de lokale gemeenschap werkte mee aan de totstandkoming. Zo leverde een lid uit de gemeenschap het Kwila hout en zijn de kolommen bij de hoofdentree versierd met houtsnijwerk van een lokale houtbewerker.