Achter het Centraal Station ’s-Hertogenbosch, op de plek waar vroeger de fabrieken van De Wolfsdonken stonden bevindt zich nu het Paleiskwartier, een stedelijke woon/werkomgeving met een hoge dichtheid. Als laatste in de ontwikkeling in het Paleiskwartier wordt de locatie aan Onderwijsboulevard 256 herontwikkeld; de locatie ter grootte van twee bouwblokken wordt getransformeerd tot een stedelijke en tegelijkertijd groene onderwijscampus met ondergrondse parkeergarage. Met BrabantWonen werden de handen ineengeslagen om op de kavel ook woningen voor studenten en starters te realiseren. Hiermee ontstaat enerzijds voldoende massa voor een goede aansluiting met de omgeving en anderzijds de interactie, multifunctionaliteit en levendigheid die deze plek aan de Onderwijsboulevard tot een echte campus community maakt.
Waardevolle groene verblijfsruimte
DP6 ontwierp samen met het integrale ontwerpteam een doorwaadbare groene campus met nieuwe waardevolle verblijfsruimte aan de stenige Onderwijsboulevard. De route die studenten dagelijks lopen naar de gebouwen op Onderwijsboulevard 215 en 256 is in het ontwerp aangegrepen om de gewenste levendigheid te bewerkstelligen. In plaats van om de kavel heen over de smalle stoep, lopen de studenten straks over het binnengebied met pleinen, terrassen en tuinen op verschillende hoogten. Rumoer, levendigheid en rust worden strategisch afgewisseld; een ideale plek voor natuurlijke ontmoeting en interactie voor de studenten en medewerkers, voor bedrijven en voor bewoners van het Paleiskwartier.
Transparantie in robuuste onderwijsgebouw verbindt en verlevendigt
Het nieuwe ensemble zal zowel een wereld op zich zijn als de verbinding vormen met het Avans gebouw op nummer 215, als één onderwijscampus. De transparante plint biedt levendigheid en zicht op wat er binnen gebeurt en door het openen van de hoek waar de route doorsteekt wordt vanaf de Onderwijsboulevard doorzicht geboden naar de groene campus. Met een ruimtelijk atrium presenteert het nieuwe onderwijsgebouw haar hart prominent aan zowel de Boulevardzijde als aan het binnengebied van de campus. Het atrium zorgt samen met de transparante plint voor levendigheid aan de boulevard, en vormt een ‘etalage’ die de buitenwereld kennis laat maken met wat Avans te bieden heeft; het gebouw als ‘living lab’ waar studenten trots op zijn.
Industriële historie als inspiratiebron
De architectuur refereert aan de fabriekspanden die vroeger het beeld van het gebied bepaalden. De gevels hebben een sterke ritmiek, die voor het onderwijsgebouw anders is dan voor de woongebouwen. Aan de zijde van de Onderwijsboulevard krijgt de invulling van deze structuur een massievere uitstraling, bijvoorbeeld door metselwerkvlakken. Aan de zijden van de ‘binnenwereld’ en de woongebouwen aan de oostzijde hebben de gevels een luchtiger, open en lichte uitstraling. Ook materialen als beton, metselwerk, staal en glas verwijzen naar de historie van het gebied, evenals de gelamineerd houten liggers en stalen spanten die worden hergebruikt in het atrium c.q. op het campusterrein.
Campus hbo-onderwijsruimtes en woningen voor studenten en starters
De studenten lopen straks vanaf het station over het groene binnengebied naar de entree van zowel het gebouw op Onderwijsboulevard nr. 256 als het gebouw op nr. 215.