De negenhonderd grote uitbreiding van een van de laatste scheppingen van Gerrit Rietveld was onder meer nodig vanwege de onderwijsvernieuwing in de kader van de ‘leerhuizen’. Ze moest onderdak bieden aan de twee leerhuizen van de bovenbouw en een uitgebreide mediatheek waar leerlingen zelfstandig op zoek kunnen naar informatie. Daarnaast waren zeven nieuwe lokalen nodig als gevolg van de sluiting van een dependance.
Het voorstel van DP6 beoogde allereerst het herstel van het oorspronkelijke concept van Rietveld. In de loop van bijna vijftig jaar was de oksel tussen de aula en één van de vleugels dichtgeslibd, wat ten koste was gegaan van de transparantie van het schoolgebouw – en nog wel in het hart, op de plek die er het meeste toe doet.
Om die transparantie terug te brengen zijn om te beginnen de storende invullingen weggehaald. Vervolgens is de uitbreiding verdiept aangelegd. Het voorste deel bestaat uit een extra hoge ruimte die plaats biedt aan de mediatheek. Het niveau van het dak is zodanig dat men er vanaf de hal op de begane grond onderdoor kan kijken. Het achterste deel van de uitbreiding, met de lokalen en de werkplekken, is lager, zodat men hier juist over het dak heen kijkt.
Om ook bij deze verdiepte ligging genoeg daglicht in de uitbreiding te krijgen is een licht hellend talud uitgegraven om ruimte te maken voor een verdiepte glazen gevel. Een andere bron van daglicht is de patio in het midden van de uitbreiding, die meteen de scheiding vormt tussen de beide leerhuizen van de bovenbouw. Het dak van de uitbreiding is beloopbaar gemaakt met grindvlakken en houten vlonders; bovenop de luchtbehandelingskasten zijn houten banken aangebracht. Daarmee is het dak meteen een introductie op het achterliggende park.
Olof Koekebakker (uit monografie DP6. Tien jaar architectuur)
Uitbreiding door Gerrit Rietveld ontworpen middelbare school