Vanuit een 17e-eeuws stadspaleis aan de Hofvijver vertelt het Haags Historisch Museum de unieke geschiedenis van Den Haag. Het stadspaleis voldoet echter niet meer aan de eisen van deze tijd. Er is geen goede ontvangst en een gebrek aan hoogwaardige tentoonstellingsruimten, de routing is onduidelijk, de installaties zijn verouderd en niet duurzaam én het gebouw is niet goed verbonden met het centrum van Den Haag. Samen met het Haags Historisch Museum ontwierp DP6 in opdracht van de gemeente een renovatie- en uitbreidingsplan waarmee het museum haar functie als plek voor ontmoeting en debat terugkrijgt, sterk verbonden met de stad.
Nieuwe hoofdentree verbindt museum met de stad
In het ontwerp blijft het gezicht van het classicistische stadspaleis naar de stad onveranderd, met één belangrijke wijziging: de hoofdentree wordt verplaatst naar de zijgevel aan het Tournooiveld. Waar zich vroeger de dienstingang bevond, krijgt het museum een nieuwe publieksentree, met een herkenbaar en uitnodigend gezicht naar de stad. Het brede trottoir van het Tournooiveld biedt meer ruimte en is daarmee een veiligere en toegankelijker ontvangstplek voor het museum.
Transparante, multifunctionele ontvangsthal
De hoofdvorm van het stadspaleis uit de 17e eeuw wordt teruggebracht door latere aanbouwen aan de achterzijde te verwijderen en te vervangen door een transparante nieuwe ontvangsthal, waarin de gerestaureerde achtergevel zichtbaar wordt. De hal fungeert als een binnenplein vanuit waar het gehele museum wordt ontsloten en waarin allerlei evenementen kunnen plaatsvinden.
Bij binnenkomst door de nieuwe entree trekt de lichte, hoge centrale hal meteen de aandacht. Via de markante wenteltrap worden bezoekers op een natuurlijke manier naar de tentoonstellingsruimten op de verdiepingen geleid: naar de gerestaureerde ruimten in het monumentale pand en de nieuw toegevoegde zalen boven de centrale hal. Ook de nieuwe tentoonstellingsvleugel, op de plek waar nu nog een oude loods staat, wordt ontsloten via het binnenplein. De huidige zolder wordt heringericht tot educatieruimte en kantoorruimte.
Doorgaande routing verbindt
Waar de verschillende tentoonstellingszalen nu amper met elkaar verbonden zijn en er geen logische looproute is, krijgt het toekomstige museum een doorgaande sequentie van zalen. Via doorgangen en doorkijkjes worden de zalen ook visueel met elkaar verbonden. Dat geldt ook voor de verbinding met de stad; waar de ramen voorheen afgeschermd werden krijgen de tentoonstellingszalen nu een prachtig uitzicht over de Hofvijver.
Restauratie en uitbreiding van Rijksmonumentaal museum