De Dynamohal bevindt zich in het TU-Noord gebied aan de rand van de binnenstad van Delft. Tientallen jaren lang, toen de universiteit nog Technische Hogeschool heette, heeft de afdeling Elektrotechniek in de hal dynamo’s getest. Later is het onder meer gebruikt als timmerwerkplaats en sporthal. De Dynamohal dateert van het begin van de twintigste eeuw en werd ontworpen door rijksbouwmeester Jacobus van Lokhorst. Het gebouw heeft inmiddels de status van rijksmonument; de bijzondere architectuur zit hem vooral in de combinatie van de massieve basis van zware stenen muren en de lichte en transparante staalconstructie met veel glas daarbovenop.
Uitgangspunt bij de verbouwing was dat de hal zo veel mogelijk onaangetast zou blijven: een grote aaneengesloten ruimte waar iedereen een werkplek kon vinden. De ingrepen spitsten zich toe op het herstelwerk. Zo werd het zink van het dak vervangen en werden waar nodig onderdelen van de constructie hersteld. De staalconstructie verkeerde in redelijke staat en kon worden gehandhaafd. Wel kwamen er nieuwe stalen kozijnen met dubbelglas.
Een meer zichtbare ingreep was het vervangen van een houten wand door een glazen balustrade. Door de entresol die hierdoor ontstond is de hal nog lichter en opener geworden. Ook is een extra strook ramen aangebracht die het mogelijk maakt om vanaf de werkplekken naar buiten te kijken.
Zelfs voor de klimatisering waren er maar weinig extra voorzieningen nodig, omdat op een handige manier gebruik kon worden gemaakt van de eigenschappen van het gebouw. Door de hoge ruimte van de hal wordt de overtollige warmte snel afgevoerd; zo nodig kan ’s nachts worden geventileerd met hulp van de trek van openstaande ramen. De al aanwezige uitsparingen in de vloer werden zonder veel moeite geschikt gemaakt als luchtkanalen.
Olof Koekebakker (uit monografie DP6. Tien jaar architectuur)
Restauratie en transformatie van Rijksmonument TU Delft tot kantoor