Start bouw duurzaam cultuurcentrum Thijssehuis Texel

21.06.2024

De uitvoering van het Thijssehuis op Texel is gestart. Het nieuwe sociale, culturele hart van het Waddeneiland wordt zeer duurzaam uitgevoerd in grotendeels biobased materialen. 

De traditionele houtconstructie en houten kappen springen meteen in het oog, net als de bamboe lamellen zonwering op de verdieping. Ook andere onderdelen van het gebouw, op de fundering, verdiepingsvloer en plintgevel na, worden in hout uitgevoerd: de scheidingswanden en liftkern, de kozijnen en binnenafwerkingen. De vliesgevels worden uitgevoerd in een hout-aluminium systeem, de buitenwanden en daken worden geïsoleerd met vlaswol.

De drie kappen geven het gebouw een vriendelijke expressie en hebben een optimale hellingshoek en richting voor zonnepanelen op de zuidelijke delen. In basis is de opzet van het volume zeer compact, zodat er zo min mogelijk geveloppervlak en dus energieverlies is. De grote luifels en de lamellen op de verdieping zorgen dat het gebouw niet teveel opwarmt en er niet veel gekoeld hoeft te worden. Zonnepanelen, warmte-koude opslag in de bodem en energiezuinige adaptieve installaties zorgen er verder voor dat het gebouw energieneutraal zal zijn.    

Om de duurzaamheid van het gebouw op de lange termijn te vergroten is het gebouw door de grote overspanning van de constructie vrij-indeelbaar. Daarnaast zal het grotendeels demontabel zijn. 

Het belangrijkste duurzame aspect van het gebouw is echter de waarde die die het gebouw gaat hebben voor de Texelse bevolking: van jong tot oud zal men elkaar hier ontmoeten en inspireren. Het gebouw is zo ontworpen dat er kruisbestuiving plaats zal vinden, door positionering van de functies, verbinding tussen de verdiepingen en door een hoge mate van transparantie. Er is veel te beleven en te zien, maar er zal ook plek zijn om rustig een kopje koffie te drinken of je terug te trekken en een boek te lezen.

De bouw is inmiddels in volle gang en volgens planning zal het gebouw in de zomervakantie van 2025  opgeleverd worden. Bekijk de projectpagina om meer van het ontwerp te zien.

Bekijk project

web-A5700 Thijssehuis Den Burg Texel-EXT_Entree_Day.jpg web-A5700 Thijssehuis Den Burg Texel-INT_BG Stair close up.jpg