Het architectonisch concept van Zorg en Welzijn is gebaseerd op het karakter van de opleidingen en de studenten: zowel in exterieur als interieur is verbinding het centrale thema. Het gebouw maakt de bewegingen van dragen en beschermen, van het toesteken van een helpende hand. Kenmerkend zijn de verspringende gelaagdheid en het natuurlijk gematerialiseerde atrium. Het gebouw voor Zorg en Welzijn is daardoor spannend van buiten en intiem van binnen.
Het gebouw heeft een splitlevel opbouw met daarin een atrium als hart, dat de onderwijsteams verbindt, overzicht geeft en openheid biedt. Door de vloeren aan weerszijden van het atrium maar een halve verdieping te laten verspringen houden de teams zichtcontact met elkaar, wordt de verbinding gelegd en is het gemakkelijk ‘oversteken’. Door een uitgekiend bouwsysteem zijn de ruimten flexibel in te delen, waardoor programmatische veranderingen goed opgenomen kunnen worden.
Het ontwerp- en bouwproces is vanaf het eerste schetsontwerp ingericht volgens de eisen van BREEAM-NL Excellent, waarmee duurzaamheid bepalend was voor alle ontwerpkeuzes. Zo is de gebouwschil geminimaliseerd en zeer goed geïsoleerd en zijn de gevelindelingen zo geoptimaliseerd dat daglicht grotendeels de kunstverlichting vervangt. De vide zorgt voor een grote hoeveelheid natuurlijke lichtinval in het hart van het gebouw. Het gebouw voor Zorg en Welzijn wordt duurzaam verwarmd en gekoeld met een warmte- en koudeopslagsysteem in de bodem.
De architectuur van het gebouw voor Zorg en Welzijn is verweven met de architectuur van het landschap van het ook door DP6 ontworpen campusterrein. De overgang van buiten naar binnen is geleidelijk door de overstekken van de gevel en de trappartij die naar de entree leidt. De gevels weerspiegelen de glooiingen van het campusterrein.
Nieuwbouw gebouw voor ROC Zorg & Welzijn en campusterrein